О нама

Фестивал кореографских минијатура (ФКМ), се одржава од 1997. године у организацији УДРУЖЕЊА БАЛЕТСКИХ УМЕТНИКА СРБИЈЕ. Главни програм фестивала је интернационално такмичење кореографа и њихових премијерно изведених кореографија,у трајању до десет минута. Фестивал се одржава сваке године у периоду мај-јун у Народном позоришту у Београду. Представе ревијалног програма, који обогаћујe фестивал, играју се и на другим сценама београдских позоришта.

Удружење балетских уметника Србије, као иницијатор и организатор Фестивала кореографских минијатура, настоји да окупи младе, али и афирмисане кореографе и играче, са циљем да се такмиче и размењују искуства и идеје. На тај начин Фестивал пружа непосредан увид у токове и тенденције савремене игре данас, и чини да Београд и Србија буду равноправни и активни учесници плесних збивања, као и значајна тачка на културној мапи Европе.На посебан значај овог Фестивала, када је у питању развој уметничке игре у нашој земљи, указује и чињеница да је од самог оснивања, Фестивал пружао јединствену прилику великом броју младих кореографа да у живом наступу, пред публиком, промовишу свој кореографски израз, идеје и начин рада. Многим такмичарима, Фестивал је отворио и могућност да крену у даљи самостални кореографски рад, у оквиру позоришта или алтернативних трупа.

ФКМ је подржан од Министарсва културе и информисања РС, као и Секретаријата за културу Града Београда.

 

ДИРЕКЦИЈА ФЕСТИВАЛА

Организациони одбор

Владимир Логунов (директор), Смиљана Стокић, Ива Игњатовић, Јелена Мирковић, Биљана Кнежевић, Марија Бајчетић, Светозар Крстић,  Дарија Јевтић, Славица Штрљић, Жељко Гроздановић

 

Уметнички савет

Владимир Логунов, кореограф
Даница Араповић, солиста Позоришта на Теразијама
Сања Нинковић, солиста Балета Народног позоришта