Фестивал кореографских минијатура (ФКМ), се одржава од 1997. године у организацији УДРУЖЕЊА БАЛЕТСКИХ УМЕТНИКА СРБИЈЕ. Главни програм фестивала је интернационално такмичење кореографа и њихових премијерно изведених кореографија,у трајању до десет минута. Фестивал се одржава сваке године у периоду мај-јун у Народном позоришту у Београду. Представе ревијалног програма, који обогаћујe фестивал, играју се и на другим сценама београдских позоришта.

Удружење балетских уметника Србије, као иницијатор и организатор Фестивала кореографских минијатура, настоји да окупи младе, али и афирмисане кореографе и играче, са циљем да се такмиче и размењују искуства и идеје. На тај начин Фестивал пружа непосредан увид у токове и тенденције савремене игре данас, и чини да Београд и Србија буду равноправни и активни учесници плесних збивања, као и значајна тачка на културној мапи Европе.На посебан значај овог Фестивала, када је у питању развој уметничке игре у нашој земљи, указује и чињеница да је од самог оснивања, Фестивал пружао јединствену прилику великом броју младих кореографа да у живом наступу, пред публиком, промовишу свој кореографски израз, идеје и начин рада. Многим такмичарима, Фестивал је отворио и могућност да крену у даљи самостални кореографски рад, у оквиру позоришта или алтернативних трупа.

ФКМ је подржан од Министарсва културе и информисања РС, као и Секретаријата за културу Града Београда.

*****

ОРГАНИТЗАТОР ФЕСТИВАЛА
Удружење балетских уметника Србије репрезентативно удружење у култури

ДИРЕКЦИЈА ФЕСТИВАЛА

Марија Бајчетић, директор 

 Уметнички савет такмичарског програма: Марија Бајчетић, Даница Араповић, Ивана Савић-Јаћић

ФКМ тим: Смиљана Стокић, Ива Игњатовић, Јелена Мирковић, Светозар Крстић, Немања Наумоски, Дарија Јевтић, Ива Чолић, Славица Штрљић, Жељко Гроздановић, Чедомир Радоњић, Тара Драшковић

Техничка реализација такмичарског програма и представе „Један“  – Народно позориште у Београду
Мајстор светла: Душан Пивач
Мајстор тона: Дејан Дражић
инспицијент: Бранкица Пљаскић, Мирајана Голочевац

Аутор статуета: Ристо Михић
Дизајн визуелног идентитета: Душан Стокић
Фотограф фестивала: Станко Ђалић

Захваљујемо се музеју града Београда на уступању фотографија из легата Маге Магазиновић