You are currently viewing ОХРАБРЕЊЕ ЗА КОРЕОГРАФЕ ИЗ СРБИЈЕ

ОХРАБРЕЊЕ ЗА КОРЕОГРАФЕ ИЗ СРБИЈЕ

23. Фестивал кореографских минијатура (ФКМ) ће свечано бити отворен премијером балета Један кореографа Сање Нинковић, 7.октобра на сцени Раша Плаовић Народног позоришта у Београду. Балет Један је продукција Удружења балетских уметника Србије (УБУС) које, као организатор Фестивала и борац за бољи статус уметничке игре код нас, посебну пажњу поклања домаћим ствараоцима кроз подршку за даљи рад и промоцију. Сходно томе, УБУС сваке године у оквиру такмичарског програма фестивала додељује јединствену награду Охрабрење кореографу из Србије. Награђени добија средства и подршку за реализацију целовечерње представе која премијерно бива изведена у оквиру ревијалног програма наредног ФКМ-а, а након тога и на другим плесним сценама у градовима по Србији.

Представа Један, у кореографији и режији Сање Нинковић прошлогодишње добитнице Охрабрењаиначе солисткиње Балета Народног позоришта у Београду, инспирисана је темом филма Јастогсавременог грчког редитеља Јоргоса Лантимоса. Реч је о црнохуморној и сатиричној причи која прати једног мушкарца у дистопијском друштву у ком је неприхватљиво бити сам, без емотивног партнера. Музику потписују Маја Ћурчић и Марко Ђукић, асистент кореографа је Марија Бајчетић, а извођачи су играчи Балета Народног позоришта у Београду: Дејан Коларов, Ивана Савић Јаћић, Бранкица Мандић, Милош Марјан, Олга Олћан, Милош Живановић, Душан Милосављевић, Сања Нинковић и Ана Иванчевић. Поред балетских играча у представи учествује и глумица Александра Бибић Коларов. Костим и сценографију заједно потписују кореограф и учесници.


07.октобар
20:30h, Народно позориште у Београду, сцена Раша Плаовић
ЈЕДАН
продукција Удружења балетских уметника Србије

кореографија и режија: Сања Нинковић, награда Охрабрење 2018
музика: Маја Ћурчић, Марко Ђукић
асистент кореографа: Маја Бајчетић
костим и сценографија: Сања Нинковић у сарадњи са учесницима
играчи: Дејан Коларов, Ивана Савић Јаћић, Бранкица Мандић, Милош Марјан, Олга Олћан, Милош Живановић, Душан Милосављевић, Сања Нинковић, Ана Иванчевић
глумица: Александра Бибић Коларов
визуелни  идентитет: Радоман Дурковић
фотографија: Станко Ђалић
текст: Сања Нинковић у сарадњи са учесницима, по сценарију филма Јастог
специјална захвалност: Уни Новосел – за израду сликарског платна коришћеног у сценографији, Александру Јаћићу – за израду трејлера за представу, Снежани Игњатовић – за израду костима

Реч аутора

Представа Један инспирисана је темом филма Јастог, савременог грчког редитеља Јоргоса Лантимоса. Реч је о црнохуморној и сатиричној причи која прати једног мушкарца у дистопијском друштву у ком је неприхватљиво бити сам, без емотивног партнера. Притисак околине, којем је појединац изложен, надјачава се са притисцима које он сам себи намеће.

Начин на који живимо и организујемо свој живот по обрасцима друштва, често нас спутава да увидимо апсурдност нечега што у свакодневном животу сматрамо нормалним. Када замислимо неке обичне ситуације, у мислима их доведемо до екстрема и онда посматрамо тако микроскопски увећане, тада се отвара нови угао гледања и почињемо да се питамо: Да ли постоји други начин? Како да се осетим слободним у свом избору?

Можда нећемо моћи да нађемо одговор, али питања ће одзвањати у мислима.

Ако треба да изаберете између претварања да имате осећања која немате и да немате осећања која имате – шта бисте одабрали?


  

САЊА НИНКОВИЋ (1983), по завршетку Балетске школе Лујо Давичо, постаје члан Балета Народног позоришта у Београду. Звање солиста II добија 2010. године.

На матичној сцени остварила је запажене солистичке улоге у балетима савременог и класичног репертоара: Ко то тамо пева, Јесење цвеће, Посвећење пролећа, Songs, Александар, Лимени добош, Step lightly, Шест плесова, Интервал, Лабудово језеро, Успавана лепотица, Бајадера, Пахита, Копелија, Крцко Орашчић итд. Гостујући је члан Битеф денс компаније, а била је ангажована и у балетима Опере и театра Мадленијанум.

Добитница је признања Удружења балетских уметника Србије – награде Наташа Бошковић за најбољу интерпретацију класичног или неокласичног стила  за улогу Сванилдиних другарица у представи Копелија (2016), Смиљана Мандукић за најбољу плесну интерпретацију из области савремене уметничке игре за представу Yesterday, сети се да заборавиш  Битеф денс компаније (2013), Димитрије Парлић као члан ансамбла представе Step lightly за изузетну уметничко техничку интерпретацију (2010), и Похвале Народног позоришта за резултате у раду од посебног значаја (2007, 2010, 2013).

Добитница је Награде жирија критике и награде Охрабрење на 22. Фестивалу кореографских минијатура, за свој дебитантски кореографски рад Субјективно.

Дипломирала је на Академији уметности у Београду, Одсек – Продукција у уметности и медијима.

МАЈА ЋУРЧИЋ је композиторка и наставница музике из Београда. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду, Одсек – Општа музичка педагогија. Ауторка је музике за филмове Ветар, Камерна љубав; представу Ка Сунцу: Бајка о дечаку и људима који се плаше, као и музике за различите ТВ формате, аудио-визуелне инсталације, радио драме и дечије песме. Компоновала је музику за кореографску минијатуру Сање Нинковић, која је награђена на 22. Фестивалу кореографских минијатура. Суоснивачица је удружења Арт Апарат, које се бави едукацијом и оснаживањем деце и младих из најосетљивијих друштвених група кроз музику.

МАРКО ЂУКИЋ завршио је Факултет драмских уметности у Београду, Смер – Снимање и дизајн звука. Радио је као сниматељ звука у Радио телевизији Србије (2013-2017). Поред снимања и дизајна звука бави се компоновањем музике и музичком продукцијом. Иза себе има преко десет година искуства у области видео игара и осталих аудио-визуелних дела.


Награда ОХРАБРЕЊЕ представља програм подршке домаћим уметницима који подстиче кореографско стваралаштво и развој уметничке игре у Србији. Додељује се у оквиру такмичарског програма Фестивала кореографских минијатура кореографу за њeгов десетоминутни рад. Награда пружа прилику за реализацију целовечерње плесне представе у продукцији Удружења балетских уметника Србије, која ће премијерно бити изведена на наредном фестивалском издању. Награду Охрабрење додељује уметнички савет удружења.