You are currently viewing О ПРОГРАМУ 23. ФКМ-а

О ПРОГРАМУ 23. ФКМ-а

23. Фестивал кореографских минијатура (ФКМ) ће свечано бити отворен премијером балета Један кореографа Сање Нинковић, 7.октобра на сцени Раша Плаовић Народног позоришта у Београду. Балет Један је продукција Удружења балетских уметника Србије (УБУС) које, као организатор Фестивала и борац за бољи статус уметничке игре код нас, посебну пажњу поклања домаћим ствараоцима кроз подршку за даљи рад и промоцију. Сходно томе, УБУС сваке године у оквиру такмичарског програма фестивала додељује јединствену награду Охрабрење кореографу из Србије. Награђени добија средства и подршку за реализацију целовечерње представе која премијерно бива изведена у оквиру ревијалног програма наредног ФКМ-а, а након тога и на другим плесним сценама у градовима по Србији.

Представа Један, у кореографији и режији Сање Нинковић прошлогодишње добитнице Охрабрења, иначе солисткиње Балета Народног позоришта у Београду, инспирисана је темом филма Јастог, савременог грчког редитеља Јоргоса Лантимоса. Реч је о црнохуморној и сатиричној причи која прати једног мушкарца у дистопијском друштву у ком је неприхватљиво бити сам, без емотивног партнера. Музику потписују Маја Ћурчић и Марко Ђукић, асистент кореографа је Марија Бајчетић, а извођачи су играчи Балета Народног позоришта у Београду: Дејан Коларов, Ивана Савић Јаћић, Бранкица Мандић, Милош Марјан, Олга Олћан, Милош Живановић, Душан Милосављевић, Сања Нинковић и Ана Иванчевић. Поред балетских играча у представи учествује и глумица Александра Бибић Коларов. Костим и сценографију заједно потписују кореограф и учесници.

Под слоганом САВРЕМЕНО КРОЗ ВРЕМЕ, Фестивал кореографских минијатура ће се одржати од 7-25. октобра у Народном позоришту у Београду и Дому културе Студентски град. Ове године фестивал повлачи паралелу од зачетнице савремене игре у Србији, Маге Магазиновић, до актуелне  уметничке игре и отвара питања – шта је некада било савремено, а шта је данас; као и – шта сматрамо иновацијама у уметности у данашњем тренутку? Истовремено позива да негујемо и не заборављамо сопствeну историју и њене делатнике.

Фестивал кореографских минијатура се реализује уз подршку Министарства културе и информисања РС и Секретаријата за културу Града Београда